Wat te doen na een ongeluk

Als je een ongeluk krijgt met de auto is dat wel even schrikken. Ook als je er geen whiplash of een andere nare consequentie aan overgehouden hebt, kan je wereld er wel even van op de kop staan. Ook psychisch kan het een grote impact hebben. Je kunt “met de schrik vrij” zijn gekomen, maar die schrik kan zo groot zijn geweest dat je er nachtenlang van wakker ligt.

Maar gesteld dat je er zelf zonder al te veel kleerscheuren vanaf bent gekomen, kan je auto wel schade opgelopen hebben.

Dat kan variëren van een miniem deukje tot “total loss” zijn, en alles daar tussen in.

Wat je dan doet is natuurlijk de verzekering bellen. Als je allrisk verzekerd bent, kan het probleem opgelost zijn. Tenzij de marktwaarde een stuk lager ligt dan wat de reparatie kost, want een nieuwe auto zal meer kosten dan de huidige dagwaarde van je auto.

Maar als je auto alleen WA-verzekerd is, zul je zelf voor de kosten op moeten draaien. Als het dan een klein deukje is, en geen spiksplinternieuwe auto, kun je ervoor kiezen het zo te laten als het is. Dat kan weliswaar vervelend worden op het moment dat je de auto wilt verkopen, maar ook daar is een weg omheen. Je kunt de auto namelijk verkopen aan een bedrijf dat de marktwaarde van je auto biedt. In zo’n geval is die schade minder belangrijk, zo’n bedrijf heeft genoeg connecties om de auto goed te kunnen verkopen.

Ook als je auto wel “total loss” is, is dat een goede strategie. Zo’n bedrijf kijkt naar de waarde van de onderdelen, en op die manier kan de auto toch nog wat opbrengen, ondanks de onherstelbaarheid.