Onderhoudsmeldingen in uw auto

Het dashboard van uw auto kan heel veel zaken aangeven. Zo ook de diverse meldingen
van het onderhoud dat nodig is. Als de hoeveelheid olie op peil gebracht moet worden alert-309217_960_720
gaat er een lampje met de afbeelding van een olietankje branden, als de bandenspanning te laag is, een afbeelding van de doorsnede van een band, met een uitroepteken erin. Een gebrek aan de koeling wordt aangegeven met een oplichtend plaatje van een thermometer en een probleem met de motor of met de elektronica die de brandstofinspuiting regelt, en de ontsteking. Het peil van de motorolie en koelvloeistof kan je dan beter even nakijken. Maar als dat laatste lampje knippert, is het beter de auto zo gauw mogelijk aan de kant te zetten en de Wegenwacht te bellen, want dan kan er iets ernstigs aan de hand zijn.

Over het algemeen kun je de auto beter zo gauw mogelijk stilzetten als er een rood lampje brand. Een oranje lampje geeft aan dat je nog wel door kunt rijden, maar dat je de storing zo snel mogelijk moet (laten) verhelpen. Het airbag lampje bijvoorbeeld geeft aan dat er een storing is bij de airbag of de gordelspanner. Dan kun je wel doorrijden, maar het is beter het zo gauw mogelijk te laten herstellen, want àls er een ongeluk gebeurt, is de kans op ernstig letsel groter.

Ook zo’n lampje is een pictogram van een stuur met een uitroepteken ernaast. Dat betekent dat de stuurbekrachtiging niet goed meer werkt, en dat zul je merken, vooral bij lage snelheden en parkeren.

Zo helpt de techniek ons om op tijd in te grijpen als er iets mis is met de auto.